Kütahya Osmanlı Kültürünü Yayma ve Yaşatma Derneği okyay derneği

  • Osmanlı Kültürünü Yayma ve Yaşatma Derneği

    Osmanlı Kültürünü Yayma ve Yaşatma Derneği

    OKYAY DERNEĞİ

Okyay Derneği

share on facebook  tweet  share on google  print  

Okyay Derneği

Amacımız; Osmanlıda yaşanan sosyal hayatın nasıl olduğunu araştırmak, elde edilen bilgileri insanlarımız ile paylaşmak, bu güzelliklerin günümüzde de yaşanması için, her türlü teknik imkânları kullanarak çalışmaktır. Bu alanda faaliyet gösteren kuruluşlarla işbirliği yapmak. Onlara destek vermektir.

 

Son Eklenen Yazılar

İslami Hükümlerim Yaşanmamasının Sonuçları  

Son yıllarda ülkemizde ve dünya’da tabii afetler hiç eksik olmuyor. 2019 yılı Pandemi felaketinden bu yana başta deprem, salgın hastalıklar başta olmak üzere, söndürülemeyen orman yangınları, sel felaketleri gibi afetler ile uluslar arası uyuşmazlıklar hiç eksik olmadı. İddia ediyorum. Aksini düşünenler 219 den itibaren bu felaketlerin istatistiklerine baksınlar. 2019 yılı öncesi ile sonarsı arasında açık fark olduğunu göreceklerdir. Felaket tellallığı yapmak istemiyorum. Ancak, insanların yaşantısını olumsuz etkileyen bu olaylar niçin meydana geliyor. Sebebi nedir. Şeklinde düşünmekten kendimi alamıyorum. Sonunda şahsen şu karara vardım.

 

 

devamını oku

 

Kuzay Atlantik İttifakı

NATO  sallanımıyor.

Sovyetler birliğine karşı 1949 yılında kurulan NATO savunma, güvenlik antlaşması, Amerikan menfaatlerini koruyan bir ittifak haline gelmesi yüzünden, üyeler arasında birlik ve güvenin bozulduğu görülüyor. Amerikan hükümetinin yardımları ile şımarttığı İsrail yönetimi, Türkiye’nin NATO dan atılmasını istiyor. İsrail dışarıdan gazel okuyor. Bu talebini ABD nin izni ile yaptığı çok açık. İsrail’in bu yakışıksız çıkışına, NATO üyelerinden önemli bir tepki gelmemesi, NATO ’nun gerçekten sallantıda olduğu anlaşılıyor.

 

devamını oku

Kaza ve Kader

Hayır ve Şer kavramları

Hayatımızı önemli ölçüde etkileyen bu kavramlar günümüzde çoğunlukla yanlış bilinmektedir. Bu yazımızda fazla yarıntıya girmeden konuyu kısaca irdelemek istiyorum. Başımıza gelen olaylar, hayatımızı olumlu veya olumsuz etkilemesine göre Kaza veya kader olarak değerlendirilir. Kader, herhangi bir etkimiz olmadan, bizi olumlu veya olumsuz etkileyen olaylardır. Geçmişi ve geleceği önceden bilen Allahû Teâlâ, başımıza gelecek olayları önceden bildiği için yaşayacağımız olayları kaderimize Eles bezminde yazmıştır. Bu olayları dünyada yaşarız. Bunlar Allah’tan tarafından takdir edildiği düşüncesi ile kader olarak değerlendirilir.

devamını oku

Hz. Peygamber Döneminde

Çağımızda Yaşanan İslam-2

Önceki yazımızda, çağımızda İslam’ın gerçek boyutları ile yaşanmadığı için Müslüman toplumlarında belaların eksik olmadığı, imtihanların yaşandığını söylemiş. Müslümanların varlık içinde yokluk çektiklerini iddiası ile dinimizin Hz. Peygamberimiz döneminde olduğu gibi yaşanabilmesi düşüncesi ile asr suresinde bahsi geçen kavramları incelemiştik. Bu yazımızda ise Nebi ve Resul kavramları ile tabiiyet ve hidayet konularındaki anlayış farklılıklarını inceleyip, Hatalarımızı düzeltmeye çalışacağız.  Önce Nebi resul kavramlarını görelim.

 

devamını oku

Hz. Peygamber döneminde

Çağımızda yaşanan İslam

Önceki bir yazımızda, İslam ülkelerinin başlarına gelen belaların İslam’ın yaşanmamasından kaynaklandığını yazmış, ayrıntıya girememiştik. Allah dostlarından öğrendiğimiz bu tespit ne dereceye kadar doğrudur. Bir haksızlık yapmış olmayalım. Bu konuyu İslam’ın temel kaynağı olan Kur’ân ayetleri ile izah etmeye çalışalım. İslam kelime anlamı Arapça “slm” fiil kökünden gelir. Barış, Sulh, sukûn, anlamındadır. Kelimenin başına, “elif” geldiğinde İslam olur, teslim anlamındadır. Arapça “mim” geldiğinde Müslim, teslim olmak, Müslüman teslim olan kişi, Müslimun teslim olanlar (Çoğul) anlamındadır. Görüldüğü gibi İslam teslim dinidir. Allah’ın emir ve yasaklarına teslim olmak. İnsan, Allah’ın emirlerine uygun hayat sürerse sahabe efendilerimiz gibi dünyada mutlu olur. Saadet asrı yaşanır. Ahirette cenneti bizzat hak eder. Şu ayetleri inceleyelim.

devamını oku

Sayfa Ziyaret Sayacı
83.831